3 aandachtspunten als je geld schenkt aan je kind voor een vastgoedaankoop

25 februari 2025
leestijd: 4 minuten, 35 seconden

Gaat je kind een woning kopen? Dan wil je misschien een duwtje in de rug geven via een schenking. Waar je het best rekening mee houdt? We overlopen het hier.

Schenken vs. nalatenschap

Geld schenken als je nog leeft komt vaak voordeliger uit dan dat je geld verdeeld wordt na je overlijden. Afhankelijk van de schenkingsmethode betaal je namelijk geen belastingen of een vast percentage, terwijl de erfbelasting toeneemt naarmate het bedrag bepaalde drempels overschrijdt

1. Hoe kan ik schenken?

  • Optie 1: via een bankgift. Je stuurt een brief naar je kind waarin je de schenking aankondigt. Vervolgens schrijf je het bedrag over naar zijn of haar bankrekening. In een zogenoemd ‘pacte adjoint’ sturen jij en je kind elkaar daarna een aangetekende brief om de bankgift te bevestigen. Opgelet: op een bankgift betaal je geen belastingen, tenzij je als schenker binnen de 5 jaar na de schenkingsdatum overlijdt. In dat geval betaalt je kind alsnog erfbelasting op het bedrag.

  • Optie 2: via de notaris. Je kan een schenking aan je kind ook laten vastleggen bij de notaris. Die kan je informeren en adviseren over alle te volgen stappen en eventuele voorwaarden die je in de schenkingsdocumenten opneemt. Bij een schenking via de notaris betaal je wel meteen 3% belasting op het geschonken bedrag. Daarmee is alles wel meteen geregeld qua belastingen, ook als je als schenker binnen de 5 jaar overlijdt.

Recht van terugkeer
Online vind je veel standaarddocumenten voor een bankgift. Deze bevatten soms een ‘recht van terugkeer’-clausule. Overlijdt je kind vóór jou, dan keert de schenking naar jou terug. Of (een deel van) de woning, als die intussen is aangekocht met het geschonken geld. Wens je dit niet, schrap het recht van terugkeer dan uit de voorwaarden.

2. Kan ik vermelden dat de schenking bestemd is voor de aankoop van vastgoed?

Wil je vermijden dat je kind de schenking voor andere zaken dan een woning gebruikt? Dan kan je dat expliciet vastleggen. Het maakt hierbij niet uit of je voor een bankgift kiest dan wel voor een schenkingsakte bij de notaris. Zo’n voorwaarde mag dan duidelijkheid scheppen, ze is in de praktijk moeilijk te handhaven.

Moet de woning gerenoveerd worden, dan kan je de schenking specifiek aan de renovatie toewijzen en er zo voor zorgen dat je kind alleen voor de aankoop zelf moet lenen bij de bank. Het voordeel hiervan: een veel eenvoudiger procedure om de lening te krijgen. Voor een renovatielening eist de bank bijvoorbeeld vaak offertes voor de werken. Dat komt omdat renovaties risicovoller zijn voor de bank.

3. Hoe hou ik het eerlijk tussen mijn kinderen?

Stel: je ene kind wil een huis kopen, maar je andere kind is daar nog helemaal niet aan toe en krijgt dus (nog) geen bedrag toegestopt. Door in de schenkingsdocumenten te verduidelijken dat de schenking een voorschot op het erfdeel is, hou je het toch eerlijk. Op het moment dat je nalatenschap verdeeld wordt over je kinderen, zal het kind dat nog geen schenking heeft gekregen dan een groter deel van je nalatenschap krijgen dan het kind dat wel al een schenking heeft gekregen.

Omgekeerd kan je in de schenkingsdocumenten expliciet vermelden dat het geld geen voorschot op je erfdeel is. Dat heet dan ‘buiten part en deel’. In dat geval bevoordeel je een van de kinderen – ook dat kan een bewuste keuze zijn.

Een goede communicatie met je kind(eren) is van groot belang bij een schenking. Zet alle gemaakte afspraken ook op papier en vermeld eventuele voorwaarden in de schenkingsdocumenten.

Contact

Heb je een vraag over dit topic? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Stel je vraag