Van verlaagde registratie tot langere schenkingstermijn: dit verandert in 2025

19 december 2024
leestijd: 4 minuten, 19 seconden

De nieuwe Vlaamse regering kondigde in het nieuwe regeerakkoord heel wat fiscale wijzigingen aan. Verschillende daarvan schieten begin 2025 effectief uit de startblokken. Ook op het vlak van kopen en verkopen van vastgoed zijn er enkele nieuwigheden.

1. Verlaging registratierechten enige gezinswoning

Koop je als particulier een woning, dan betaal je binnenkort wat minder registratierechten. Vanaf 1 januari verlagen de registratierechten voor de enige gezinswoning namelijk van 3% naar 2%. Ook voor compromissen die nog in 2024 zijn ondertekend, geldt deze verlaging. De aktedatum moet wel in 2025 liggen.

Let wel: de verlaging geldt alleen als het je enige woning is. Heb je al een woning of een bouwgrond in volle eigendom, binnen of buiten Vlaanderen? Dan blijf je het standaardtarief van 12% betalen bij elke volgende aankoop. Ook wie een bouwgrond of bedrijfsvastgoed koopt, betaalt standaard 12% registratierechten, zelfs als het een eerste aankoop is. Daarnaast moet het ook je eigen woning zijn: dit wil zeggen dat je van de woning je domicilieadres moet maken, en dat binnen de drie jaren na je aankoop.

Opgelet: voordelen voor energetische renovaties doven uit

- De verlaging naar 1% registratierechten stopt voor compromissen vanaf 1 januari 2025.

- Het renovatiekrediet met rentesubsidie verdwijnt voor aktes vanaf 1 januari 2025.

Aan de bestaande dossiers verandert niets. Zo hoef je niet te vrezen voor hogere registratierechten of een gemiste rentesubsidie als je momenteel aan het renoveren bent.

2. Verhoging registratierechten beroepsverkopers

Doe je over een periode van 5 jaar minstens 3 herverkopen van vastgoed, dan kom je in aanmerking voor het statuut van beroepsverkoper van vastgoed. Het voordeel: verlaagde registratierechten.

Maar voor compromissen vanaf 1 januari stijgt dat verlaagde tarief wel gevoelig naar 6%. De termijn voor herverkoop wordt dan weer verlengd van 8 naar 10 jaar. De overige voorwaarden voor beroepsverkopers veranderen niet.

  • Je bent door de Vlaamse belastingdienst erkend via een beroepsverklaring.
  • Je legt de correcte verklaringen af in de notariële akte.
  • Je krijgt het verlaagde tarief enkel als je koopt uit de hand, dus niet via openbare verkoop op Biddit.

3. Verlenging schenkingstermijn van 3 naar 5 jaar

Ben je van plan om een schenking van een geldsom te doen, bijvoorbeeld om je kinderen te helpen bij de aankoop van een woning? Dat kan makkelijk via een bankgift of onderhandse overeenkomst. Je kan dan kiezen of je deze schenking laat registeren en schenkbelasting betaalt of niet laat registreren en geen schenkbelasting betaalt. Een officiële registratie is voor roerende goederen niet verplicht.

Let wel: kies je ervoor om de schenking niet te registreren en dus geen schenkbelasting te betalen, dan moet de schenker nog 3 jaar blijven leven na de schenking. Deze termijn waarin je moet blijven leven wordt vanaf 1 januari verlengd van 3 naar 5 jaar. Overlijd je binnen die zogeheten ‘verdachte’ periode, dan moet de ontvanger van je schenking toch erfbelastingen betalen.

Kies je voor een geregistreerde schenking? Dan betaal je eenmalig een vaste schenkbelasting:

- roerende goederen in rechte lijn en tussen partners: 3%

- roerende goederen aan alle andere personen: 7%

Onroerende goederen schenken verloopt steeds via de notaris. Daar moet je namelijk altijd schenkbelasting op betalen.

Contact

Bespreek je graag met de notaris wat de beste oplossing is voor jouw situatie?

Neem contact met ons op voor een afspraak.

Stel je vraag