een bod uitbrengen op een huis: 4 veelgestelde vragen

3 juni 2024
leestijd: 4 minuten, 5 seconden

Een huis kopen is een grote stap, ook financieel. Dat doe je dus niet lichtzinnig. Je weet maar beter goed waartoe je je verbindt als je een bod uitbrengt. Onze vastgoedexperten Matthieu Poppe en Rembert Dhaen beantwoorden vier veelgestelde vragen van kandidaat-kopers.

1. Hoe breng ik een geldig bod uit?

Matthieu: "Er bestaan geen vaste vormvereisten voor een bod. Een bod op mail, per sms of zelfs een mondeling bod is mogelijk. Al is dit laatste niet aan te raden vanwege het gebrek aan bewijs. Wij adviseren daarom altijd om een bod schriftelijk uit te brengen. Zorg dat je bod sowieso het volgende bevat: je naam, het adres van het pand, de geboden prijs, de duur van het bod en de datum.

Daarnaast is het slim om een opschortende voorwaarde toe te voegen, zoals het verkrijgen van een krediet. Zo bescherm je jezelf. De verkoop gaat dan enkel door als de voorwaarde is vervuld. Ook hierover kan de notaris je uitgebreid adviseren.”

“Een bod op mail, per sms of zelfs een mondeling bod is mogelijk."

Matthieu Poppe, kandidaat-notaris

2. Moet de verkoper de woning aan mij verkopen als ik de vraagprijs bied?

Rembert: “Neen. De prijs die op een immosite of in een advertentie geafficheerd staat, geldt niet als een bindend aanbod. Ze dient enkel om geïnteresseerde kopers aan te trekken. De vraagprijs bieden, leidt dus niet automatisch tot een verkoop."

3. Hoe bindend is een bod?

Matthieu: “Een bod is bindend wanneer het nauwkeurig de prijs en het pand vermeldt. Als de verkoper het bod aanvaardt, komt de verkoop tot stand. De verkoper kan het bod ook afwijzen en zelf een tegenbod formuleren. Dan is het aan de koper om die nieuwe prijs al dan niet te aanvaarden.”

4. Waarom is een beperkte tijdsduur voor mijn bod verstandig?

Rembert: “Als je geen geldigheidsduur aan je bod koppelt, blijft het bod onbeperkt geldig totdat het pand is verkocht. Daarom is het verstandig om een einddatum of termijn aan je bod toe te voegen, zodat je niet onbeperkt gebonden blijft. De verkoper moet rekening houden met deze termijn en kan het bod daarna niet meer aanvaarden.”

“Koppel altijd een einddatum aan een je bod, zodat je niet onbeperkt gebonden blijft."

Rembert Dhaen, kandidaat-notaris

Een bod doen? 5 tips

1. Ken je financieringsmogelijkheden:
ga vooraf langs bij de bank om te weten hoeveel je precies kan lenen.

2. Informeer je over bijkomende kosten:
gebruik de rekenmodules op www.notaris.be om het totale kostenplaatje van de aankoop van een woning (registratierechten, ereloon, administratieve kosten, uitgaven aan derden, kosten overschrijving, recht op geschriften, btw …) en de financiering ervan in te schatten.

3. Bezichtig de woning:
neem altijd de tijd om het pand grondig te bekijken voordat je een bod uitbrengt.

4. Controleer ook op verborgen gebreken:
ga langs met een expert, zeker als de woning recent werd gerenoveerd of je zelf verbouwingen plant.

5. Behoed je voor verrassingen:
controleer of het pand alle vereiste vergunningen heeft.

Contact

Huis gezocht, maar liever niet blind gekocht? Een notaris kan je adviseren en begeleiden bij elke stap in het aankoopproces.

Neem gerust contact met ons op