Na de akte: wat regelt de notaris en wat doe je zelf?

4 oktober 2024
leestijd: 4 minuten, 44 seconden

Je hebt zojuist de aankoopakte ondertekend en de sleutels van je nieuwe woning in handen. Proficiat, je bent nu officieel huiseigenaar. Hiermee is je aankoop bijna rond. Achter de schermen regelt het notariskantoor nog enkele finale stappen, maar daarna ben jij aan zet.

Wat regelt de notaris?

Na de ondertekening registreert de notaris de aankoopakte en betaalt de nodige registratierechten en kosten aan derden in jouw naam. Zo ben je fiscaal volledig in orde na de aankoop. Dankzij de overschrijving wordt het eigendomsrecht van de woning officieel op jouw naam gezet. Dit beschermt jouw eigendom tegen aanspraken van derden (denk aan schuldeisers van de verkoper). Als je een hypothecaire lening hebt, wordt de hypotheek ingeschreven om de kredietverstrekker te beschermen.

De notaris brengt na de akte ook alle relevante administraties en instanties op de hoogte van de eigendomsoverdracht, zoals het Agentschap Onroerend Erfgoed of Bos en Natuur, en de syndicus als je een appartement hebt gekocht.

Bewaren en raadplegen van de akte

De originele akte wordt veilig op het notariskantoor bewaard. Binnen een zestal weken na de ondertekening van de akte kan je zelf een kopie van jouw akte downloaden via verschillende kanalen:

- onze website: notas.be/mijn-akten

- de website van de Federatie van het Notariaat: notaris.be/notariele-akten/mijn-akten

- de digitale kluis, IZIMI: ‘mijn notariële akten’

Je logt telkens eenvoudig in via itsme of met je eID.

"We leveren enkel nog papieren afschriften van aankoop- en kredietakten af op vraag. Via de digitale databank op notaris.be kan je al je notariële akten kosteloos bekijken en downloaden. Zo hoef je niet meer in je papieren archief te duiken om een akte terug te vinden."

Mathilde Ongenaet - notarieel medewerker

Wat kan je zelf nog doen?

1. Verzekering gewaarborgd wonen

Sloot je een hypothecaire lening af voor de aankoop? Dan kan je je gratis verzekeren tegen inkomensverlies door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Deze Verzekering Gewaarborgd Wonen helpt je bij het aflossen van je lening in moeilijke tijden. Kijk snel of je in aanmerking komt via de website van het Vlaams Woningfonds.

2. Premies en subsidies

Als je van plan bent om een woning te bouwen of verbouwen, kan je in aanmerking komen voor subsidies. Via het online platform Premiezoeker van de Vlaamse overheid ontdek je snel en eenvoudig welke financiële steunmaatregelen er voor jou beschikbaar zijn, zoals renovatiepremies, energiezuinige investeringen, en andere tegemoetkomingen rond wonen en bouwen.

3. Ingrijpende energetische renovatie

Voldoe je aan de voorwaarden voor het verlaagde tarief van 3% registratiebelasting? Dan kom je mogelijk ook in aanmerking voor het extra lage tarief van 1% als je een ingrijpende energetische renovatie uitvoert of de woning (gedeeltelijk) herbouwt. Dit geldt wel enkel bij de enige, eigen gezinswoning, dus niet voor een tweede verblijf of investeringsproject.

Je hebt zes jaar de tijd om deze specifieke renovatie of herbouw te realiseren en kan eventueel 2% van de reeds betaalde registratiebelasting terugvragen. Voor meer informatie, bekijk de voorwaarden op notaris.be of vlaanderen.be.

Tip! Bewaar je documenten veilig met IZIMI

Een goede plek om belangrijke documenten zoals eigendomsaktes, leningspapieren en andere vertrouwelijke gegevens te bewaren, is IZIMI, de gratis digitale kluis van het notariaat. Met dit platform kan je je persoonlijke documenten veilig en overzichtelijk opslaan. Wil je het uitproberen? Maak vandaag nog je gratis account aan op izimi.be en houd je eigendomspapieren altijd binnen handbereik.

"Dankzij Izimi kan je vertrouwelijke documenten op een veilige manier bewaren en delen. Alle notariële akten die sinds 2015 zijn opgesteld, kan je automatisch laten toevoegen aan je kluis. Dat is geen verplichting, maar we raden het wel sterk aan."

Duygu Yilmaz - notarieel medewerker

Contact

Heb je hierover een vraag? Laat het ons weten. We helpen je graag verder.

Stel je vraag