Je eerste woning kopen? Het aankoopproces in 6 stappen

2 juli 2024
leestijd: 5 minuten, 49 seconden

Voor het eerst een woning kopen is een spannende mijlpaal in je leven. Maar er komt ook heel wat bij kijken, zowel financieel als juridisch. Wij gidsen je doorheen de belangrijkste stappen in het proces. Want met de juiste voorbereiding en begeleiding kan jij vol vertrouwen op huizenjacht.

Stap 1: je budget bepalen

First things first, alles begint bij een duidelijk overzicht van je financiële situatie: hoeveel spaargeld heb je, wat zijn je huidige inkomsten en uitgaven, heb je eventueel al kredieten lopen, hoeveel wil en kan je maandelijks afbetalen …?

Vergeet bij je budgetbepaling ook niet om de kosten mee te tellen boven op de aankoopprijs van de woning. Denk maar aan de aktekosten (zoals registratiebelasting, btw en ereloon van de notaris) en eventuele renovatiekosten. Om een idee te krijgen van de totale aktekosten kan je gebruikmaken van de handige rekenmodule op notaris.be. Dit is uiteraard slechts een indicatie, de notaris kan dit preciezer voor je uitrekenen.

Wij raden aan om al vroeg in het aankoopproces een afspraak te maken met de bank of een erkend kredietmakelaar. Die kan je helpen om de financiële puzzel te leggen. Zo kan jij gericht op zoek naar een woning die binnen je budget past.

Wist je dat?

Je kan een verkoopovereenkomst sluiten onder de ‘opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een krediet’. Dit betekent dat je de overeenkomst kan sluiten voordat je een krediet hebt, maar dat deze pas van kracht wordt als je daadwerkelijk een krediet krijgt.

Stap 2: een bod doen of optie nemen

Heb je je droomwoning gevonden? Dan kan je meteen een bod doen of een optie nemen. In dit laatste geval vraag je de verkoper nog wat bedenktijd (bv. 1 week of 14 dagen). Tijdens die periode mag hij of zij de woning niet verkopen aan iemand anders. Het is een soort van tussenstadium wanneer je nog niet 100% overtuigd bent of op zoek moet naar een lening, maar de koop toch nog niet aan jou wil laten voorbijgaan. De verkoper is echter niet verplicht om een optie toe te staan.

Binnen de afgesproken termijn kan je de optie ‘lichten’ – je laat de verkoper schriftelijk weten dat je de woning zal kopen. Omdat de verkoop dan automatisch volgt, is het essentieel dat alle verkoopsvoorwaarden (zoals prijs en betalingstermijn) nauwkeurig in de optie worden opgenomen. Als jij de optie niet licht, komt er geen verkoop tot stand.

Stap 3: een krediet onderhandelen

Om je aankoop te financieren, heb je wellicht een krediet nodig. Je kan hiervoor terecht bij de bank of een erkend kredietmakelaar, maar ook bij een verzekeraar of sociale woonmaatschappij. Heb je destijds samen met een expert je aankoopbudget bepaald, dien dan vervolgens je definitieve kredietaanvraag in en hou alle benodigde documenten, zoals loonstroken en bankafschriften, paraat. Sinds 2022 is het bovendien verplicht om je woning te laten schatten alvorens je een hypothecair krediet kan afsluiten.

Tip! Hoeveel tijd er verloopt tussen de kredietaanvraag, uiteindelijke goedkeuring en het kredietaanbod verschilt per dossier. Maar hou toch rekening met een gemiddelde doorlooptijd van 4 tot 8 weken. Start hier dus tijdig mee.

Stap 4: de verkoopovereenkomst ondertekenen

Als je bod werd aanvaard door de verkoper of als je de optie binnen de afgesproken termijn hebt gelicht, wordt er een voorlopige verkoopovereenkomst of ‘compromis’ opgesteld. Die overeenkomst bevat de belangrijkste afspraken, zoals de rechten en plichten van de koper en verkoper en alle verplichte administratieve bepalingen. De naam is enigszins misleidend, want het gaat wel degelijk om een bindend document. Met andere woorden: de koop-verkoop is definitief tussen de partijen.

Aangezien dit document zulke grote gevolgen heeft, zorg je er maar beter voor dat elke letter juridisch klopt. Daarom adviseren we om de verkoopovereenkomst te laten opstellen of nakijken door de notaris. De verkoopovereenkomst vormt immers de basis voor de notariële akte. Zonder akkoord van beide partijen kunnen de afspraken in de overeenkomst niet meer worden gewijzigd in de latere akte.

Stap 5: bij de notaris

De notaris baseert zich op de verkoopovereenkomst om de notariële akte op te maken. Dat gebeurt doorgaans binnen de vier maanden na ondertekening van de verkoopovereenkomst. Hij of zij maakt ook de kredietakte en eventuele akte hypothecair mandaat.

Op de afgesproken datum onderteken je de aktes bij de notaris en vindt ook de betaling plaats. Controleer vooraf alle documenten die je van de notaris ontvangt. Meestal ontvang je op dat moment ook de sleutels van je nieuwe woning.

Stap 6: na de notariële akte

Na de ondertekening zorgt de notaris ervoor dat de aankoopakte zo snel mogelijk wordt geregistreerd en overgeschreven. Vanaf dan is je aankoop ook beschermd tegen aanspraken van derden (denk aan schuldeisers van de verkoper). Hij of zij betaalt ook de verschuldigde registratierechten en alle andere kosten aan derden in jouw naam. Vervolgens meldt hij of zij de verkoop aan verschillende administraties en instanties.

Contact

Klaar om je eerste woning te kopen?

Wij adviseren je van a tot z over het volledige aankoopproces.

Neem gerust contact met ons op.