Hoeveel kost de aankoop van een woning?

12 augustus 2024
leestijd: 4 minuten, 15 seconden

Heb je een woning gespot die past binnen je budget? Top! Maar vergis je niet: je betaalt niet enkel de verkoopprijs. Er zijn immers verschillende kosten verbonden aan de aankoop en het krediet. Neem die dus zeker mee in je berekening.

#1 De verkoopprijs van de woning

Dat is de prijs die je overeenkomt met de verkoper, na eventuele onderhandelingen. Het is het definitieve bedrag waarvoor je de woning koopt. De verkoopprijs wordt vastgelegd in de koopovereenkomst en is het bedrag dat je aan de verkoper betaalt om eigenaar te worden van de woning. In de praktijk is het de notaris die deze som doorstort aan de verkoper.

De verkoopprijs kan afwijken van de vraagprijs

De vraagprijs is het bedrag waarvoor de verkoper de woning aanbiedt op de markt en is vaak het startpunt voor verdere prijsonderhandelingen. De uiteindelijke verkoopprijs kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van verschillende factoren zoals de marktvraag, staat van de woning of urgentie waarmee de verkoper wil verkopen.

#2 Registratierechten of btw

Op je aankoop betaal je natuurlijk ook belastingen, beter bekend als registratierechten. Dit bedrag wordt berekend op basis van de overeengekomen verkoopprijs. Het percentage varieert per land en soms zelfs per regio. In Belgiƫ betaal je:

  • In Vlaanderen: 3% voor de enige eigen gezinswoning en 12% voor andere woningen. Bij een ingrijpende energetische renovatie van de enige eigen gezinswoning betaal je slechts 1%.
  • In WalloniĆ« en Brussel: 12,5% maar er gelden kortingen bij de aankoop van woningen.

Goed om weten! Koop je een nieuwbouw, dan betaal je enkel registratierechten op de bouwgrond. Op het gebouw betaal je btw. In principe is dat 21%, maar in bepaalde gevallen geldt er een verlaagd tarief.

#3: De andere aankoopkosten

Een aankoopakte is geen kant-en-klaar document, er gaan maanden opzoekingswerk aan vooraf (rijksregister, kadaster, eigendomstitel, onderzoek naar het eigenaarschap van de verkoper, hypothecaire staat, stedenbouwkundige inlichtingen enzovoort). Het ereloon dat je betaalt aan de notaris is een wettelijk vastgelegd tarief en dekt onder andere deze voorbereidende werkzaamheden en de opmaak en bewaring van de aankoopakte. De notaris int ook heel wat belastingen, waaronder de bovenvermelde registratierechten, die hij of zij doorstort aan de overheid. Daarnaast zijn er administratieve kosten en uitgaven aan derden, verplichte kosten die de notaris aan derden betaalt.

#4: Kosten voor de kredietakte

Wellicht heb je een krediet nodig om je aankoop te financieren. Hieraan zijn een aantal kosten verbonden, zoals registratiekosten, ereloon, administratieve kosten, hypotheek- en schattingskosten. Daarnaast zijn er nog enkele verzekeringen, zoals een schuldsaldoverzekering (die betaalt het resterende bedrag af in het geval je vroegtijdig overlijdt) en een brandverzekering.

"Ga voor je koopt al eens langs bij de bank of een erkend kredietmakelaar. Zo weet je hoeveel je precies kan lenen, inclusief alle bijkomende kosten."

Matthieu Poppe, kandidaat-notaris en vastgoedexpert

De verborgen prijs van je droomwoning

Bovenvermelde kosten vormen samen de totale kosten die je als koper moet betalen bij de aankoop van een woning en de financiering ervan. Het is verstandig om die op voorhand goed in kaart te brengen in de totale financiering. Daarvoor kan je gebruikmaken van de calculator van notaris.be.

Contact

De rekenmodules geven je slechts een indicatie van het totale kostenplaatje. Liever een nauwkeurige berekening?

Neem contact met ons op.